Broj rezultata: 1

1
dodatak hrani / [6036] PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA
EUROVOC 3.0/4.5 -- Deskriptor
Uporabi za:aditiv * osjetilni dodaci * prehrambeni aditiv * tehnološki dodaci
Napomena:Tvari koje se namjerno dodaju hrani kako bi se ispunile određene tehnološke funkcije, na primjer, da bi se hrana obojila, zasladila ili očuvala. U Europskoj uniji svi se prehrambeni aditivi identificiraju E brojem. Najčešći aditivi na deklaracijama hrane su antioksidansi (radi sprečavanja kvarenja zbog oksidacije), boje, emulgatori, stabilizatori, tvari za želiranje i zgušnjivači, konzervansi i zaslađivači. Izvor (en): http://www.efsa.eu/ . Dostupno na: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topi... (stranici pristupljeno: 11. prosinca 2013.)
Treba razlikovati od dodatka prehrani.
Područje:[60] POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA INDUSTRIJA
Potpojmovnik:[6036] PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA
Uži pojam:aromatiziranje
dodavanje boje hrani
emulgator hrane
konzervans
mikroelement
sladilo
sredstvo za zgušćivanje
Srodni pojam:enzim * kemijski dodatak * prehrambena kemija * onečišćenje hrane * propisi o hrani
ENGLESKI:food additive
Napomena:Substances added intentionally to foodstuffs to perform certain technological functions, for example to colour, to sweeten or to help preserve foods. In the European Union all food additives are identified by an E number. The most common additives to appear on food labels are antioxidants (to prevent deterioration caused by oxidation), colours, emulsifiers, stabilisers, gelling agents and thickeners, preservatives and sweeteners. Source: http://www.efsa.eu/ , available at: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topi... (Accessed: 11 December 2013)
Not to be confused with food supplement.
Upit: IDths_swish=(000508 )