MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

1272

Na temelju članka 12. stavka 1. točke 12. i članka 16. stavka 3. Zakona o zaštiti bilja (»Narodne novine«, broj 10/94.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O VRSTAMA POLJOPRIVREDNOG BILJA ČIJE SJEME MORA BITI TRETIRANO FUNGICIDOM

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom određuju vrste poljoprivrednog bilja čije sjeme mora biti tretirano fungicidom prije stavljanja u promet ili prije upotrebe za vlastitu proizvodnju te metode provjere kakvoće tretiranja sjemena.

Članak 2.

Sjeme pšenice, ječma, zobi, raži, tritikalea, kukuruza, šećerne repe, suncokreta i uljane repice (u daljnjem tekstu: sjeme), iz domaće proizvodnje i iz uvoza, mora prije stavljanja u promet ili prije upotrebe za vlastitu proizvodnju biti tretirano fungicidom koji za tu namjenu ima dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj.

Sjeme iz stavka 1. ovoga članka, koje se uvozi za potrebe oplemenjivanja bilja, radi vođenja postupaka priznavanja i zaštite sorti poljoprivrednog bilja i sjeme koje uvoze znanstvene institucije u svrhu istraživanja, ne mora biti tretirano fungicidom.

Nedorađeno sjeme koje se uvozi u skladu sa člankom 30. stavkom 6. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«, broj 131/97.) ne mora biti tretirano fungicidom.

Članak 3.

Iznimno, sjeme iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika koje se uvozi, smije biti tretirano i fungicidom odnosno djelatnom tvari, koja za tu namjenu nema dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj, uz uvjet da taj fungicid odnosno djelatna tvar ima dozvolu za tu namjenu u zemljama Europske unije.

Za sjeme iz stavka 1. ovoga članka, uvoznik mora uz prijavu za uvoz, graničnom inspektoru zaštite bilja priložiti i stručno mišljenje Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Zavod) o opravdanosti primjene toga sredstva.

Uvoznik je dužan Zavodu priložiti dokaz da je fungicid odnosno djelatna tvar registrirana za tu namjenu u zemljama Europske unije sukladno stavku 1. ovoga članka.

Članak 4.

Za drugo poljoprivredno sjeme iz uvoza koje, prema ovom Pravilniku, ne mora biti tretirano fungicidom, ali je tretirano fungicidom ili drugim sredstvom za zaštitu bilja, koje nema dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj, primjenjivat će se odredbe članka 3. stavka 2. i 3. ovoga Pravilnika.

PROVJERA KAKVOĆE TRETIRANJA

Članak 5.

Radi utvrđivanja ujednačenosti pokrivanja površine sjemena fungicidom, ocjene intenziteta obojenosti sjemena fungicidom i provjere primjene propisane doze fungicida za svaku sjemenku, obvezna je provjera kakvoće tretiranja sjemena.

Članak 6.

Obveza je dorađivača sjemena praćenje kakvoće tretiranja u tijeku samog procesa dorade i praćenje količine primijenjenog fungicida.

Praćenje kakvoće tretiranja sjemena provodi laboratorij dorađivača sjemena vizualnom metodom.

Dorađivač je dužan u tijeku procesa dorade, za svaku dorađenu partiju, voditi evidenciju praćenja kakvoće tretiranja sjemena i količine primijenjenog fungicida prema Obrascu br. 1 koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

Članak 7.

Vizualnom metodom ocjenjuje se pokrivenost fungicidom i intenzitet obojenosti sjemena. Za navedenu metodu koristi se stereomikroskop (povećanje 25x). Radni uzorak je 400 sjemenki slučajno uzetih žlicom iz prosječnog uzorka.

Za ocjenjivanje se koriste sljedeće dvije skale:

a) Pokrivenost površine sjemena fungicidom - pokrivanje bojom utvrđuje se prema sljedećoj skali:

Skala 0-4

0     neobojeno sjeme                                        % sjemena

1     pokrivenost sjemena < 25% površine         % sjemena

2     pokrivenost sjemena 25-50% površine       % sjemena

3     pokrivenost sjemena 50-75% površine       % sjemena

4     pokrivenost sjemena > 75% površine         % sjemena

Pokrivenost bojom zadovoljava ako najmanje 70% analiziranog sjemena ima ocjenu 4.

b) Ocjena inteziteta obojenosti sjemena fungicidom utvrđuje se prema sljedećoj skali:

Skala 1-3

1     intezitet boje slab                                % sjemena

2     intezitet boje srednji                            % sjemena

3     intezitet boje jak                                 % sjemena

Intezitet boje zadovoljava ako najmanje 70% analiziranog sjemena ima ocjenu ł 2.

Članak 8.

Provjeru kakvoće tretiranja sjemena fungicidom odnosno provjeru ujednačenosti pokrivanja površine sjemena fungicidom, ocjenu intenziteta obojenosti sjemena fungicidom te provjeru primjene propisane doze, za uzorke uzete u inspekcijskom postupku, provodi Zavod.



 

Za provjere iz stavka 1. ovog članka Zavod primjenjuje sljedeće metode:

-  vizualne

-  analitičko-kemijske

-  biotest.

Kakvoća tretiranja sjemena je u skladu s ovim Pravilnikom ukoliko primijenjena doza fungicida ne odstupa više od ± 30 % dozvolom propisane doze.

Po izvršenoj provjeri Zavod sastavlja izvješće prema Obrascu br. 2 koji je sastavni dio ovoga Pravilnika i to u tri primjerka, po jedan za inspektora i dorađivača te za vlastitu evidenciju.

Članak 9.

Za analize sjemena iz članka 8. ovoga Pravilnika formira se uzo­rak prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za kakvoću, pa­ki­ranje i deklariranje sjemena poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«, broj 133/99. i 6/01.).

Za uzorak uzet u inspekcijskom postupku sastavlja se zapisnik o uzorkovanju prema Obrascu br. 3. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

Članak 10.

Troškove provjere kakvoće tretiranja sjemena fungicidom za uzorke iz članka 8. ovoga Pravilnika snosi dorađivač sjemena.

Članak 11.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o vrsti sjemena koje mora biti podvrgnuto tretiranju prije stavljanja u promet ili prije upotrebe za vlastitu prozvodnju (»Narodne novine« br. 42/99).

Članak 12.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/01-01/103
Urbroj: 525-1-01-1
Zagreb, 31. srpnja 2001.

Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.